От 2003 г. Regen Lab се ангажира с разработването на уникална експертиза за проектиране и производство на висококачествени медицински изделия, предназначени за терапии с клетки и за получаване на автоложна плазма, богата на тромбоцити (PRP) от собствената кръв на пациента.
Богатата на тромбоцити плазма (PRP) е концентриран кръвен продукт, който се характеризира с висока концентрация на тромбоцити (1.6-2.5 пъти повече от техните нормални стойности). Тромбоцитите са формените елементи на кръвта, които отговарят за естествения възстановителен процес на твърдите и меките тъкани в организма. От първото и прилагане при лечение на кожни язви през 1980 г. до днес, са се появили значителен брой нови приложения в различни медицински направления (ортопедия, спортна медицина, лечение на рани, офталмология, лицево-челюстна хирургия, мускулно-скелетни нарушения, изгаряния, козметична хирургия, и др.).

Какво е PRP?

Плазма богата на тромбоцити – гъвкаво средство за регенеративна медицина!

PRP е автоложна суспензия, получена чрез центрофугиране на кръв, в която има висока концентрация на тромбоцити. Тромбоцитите са ключов фактор за регенеративните процеси на твърдите и меки тъкани. Те осигуряват жизнено важни растежни фактори (FGF, PDGF, TGF-ß, EGF, VEGF, IGF), включени в миграцията, диференциацията и пролиферацията на стволовите клетки, както и за стимулиране на клетки като фибробласти и ендотелни клетки, които индуцират образуването на нов екстрацелуларен матрикс и неоваскуларизация. В плазмата капацитетът на тромбоцитите да освобождават растежни фактори може да се запази до 7 дни. Тя съдържа и множество фактори, които са много важни за оцеляването на клетките, като хранителни съставки, витамини, хормони, електролити и протеини. Тези характеристики са водещи за използването на автоложна PRP за възстановяване и обновяване на различни тъкани.

ПРОДУКТОВА ГАМА

RegenKit® BCT-3

Инжектирането с Автоложна плазма, богата на тромбоцити (A-PRP), се основава на техника, която е едновременно проста и безопасна, използваща регенеративните и възстановителните свойства на тромбоцитите. Те имат способността локално да освобождават растежни фактори, малки молекули, които действат като инициатори на регенеративния процес на тъканите.

RegenKit® BCT-3 се състои от 3 стерилни епруветки за еднократна употреба с вместимост от 10 мл., опаковани в еднократна двойно стерилна опаковка.  Всяка епруветка, съдържа антикоагулант – натриев цитрат, който се свързва обратимо с тромбицитите и след ценрофугиране се получава от 5 до 6 мл. плазма богата на тромбоцити, посредством използването на тиксотропен сепариращ гел.

Cellular Мatrix Кit

Cellular Мatrix Кit – синергично действие на плазма, богата на тромбоцити и хиалуронова киселина. Celluar Matrix комбинира хидратиращия ефект на ХК биополимер със стимулиращите свойства на PRP растежните фактори. Нещо повече, докато хиалуроновата киселина действа като временен дермален заместител, PRP стимулира околните тъкани. Триизмерното скеле бързо се колонизира от фибробластите, които произвеждат компоненти на извънклетъчно пространство и промотират желаната реконструкция на тъканта.
CellularMatrix съдържа 2ml натурална, неомрежена, ферментирала хиалуронова киселина (1,550 kDa) при концентрация от 20 мг / мл (40 мг общо) в допълнение към тиксотропен разделителен гел.

ПРИЛОЖЕНИЯ

PRP Приложения в Дерматологията

Инжекциите с автоложна плазма, богата на тромбоцити (A-PRP®) разчитат едновременно на лесна и безопасна техника, използвайки регенеративните и лечебни свойства на тромбоцитите. Те имат способността локално да освобождават растежни фактори, малки молекули, които действат като инициатори на процеса на регенерация на кожата.

Третиране на белези
A-PRP за белези, (хипертрофични, келоидни), стрии и белези от акне. Инжектирането на A-PRP (автоложна плазма, богата на тромбоцити) в дермата подпомага, ускорява и увеличава процеса на тъканна регенерация. A-PRP стимулира синтеза на различни компоненти на екстрацелуларния матрикс (включително гликозаминогликани, колаген, еластин, хиалуронова киселина и фибронектин). A-PRP предизвиква деленето и диференциацията на стволови клетки и стимулира неоангиогенезата. Преди процедурата с PRP трябва да се премахне повърхностната келоидна част от белега, използвайки хирургична ексцизия, дермабразио, лазер или пилинг.Автоложната плазма, богата на тромбоцити стимулира клетките на пациента да регенерират съединителната тъкан в кожата, което води до ускорено възстановяване след лазерни процедури и химически пилинг. PRP подобрява еластичността, тена и плътността на кожата и помага за ремоделирането на колагеновите влакна. Обезболяващият и ефект спомага за редуциране на болката и позволява кожата да се усеща охладена и освежена. Намалява риска от поствъзпалителна хиперпигментация след терапия с CO2-лазер.

PRP + Fat Grafting (Прилагане на PRP в комбинация с мазнини)
Мастните тъкани са богат източник на регенеративни мултипотентни клетки: преадипоцити, мезенхимни стволови клетки и др., които са в състояние да оцелеят и да се интегрират в приемащата тъкан. За да се намали риска от частична резорбция на мазнините след трансплантация, Regen Lab препоръчва събраната мазнина да се смеси с A-PRP. Функциониращите многобройни тромбоцити допринасят за успеха на процедурата, осигурявайки основни растежни фактори (PDFG, TGF, IGF, EGF, VEGF, FGF), които участват в пролиферацията и диференциацията на стволови клетки, както и в пролиферацията на ендотелни клетки и фибробласти.

Косопад
Два основни типа алопеция засягат хората:

1. Androgenic Alopecia - най-честата причина за загубата на коса при този вид е хормонален дисбаланс, липса на хранителни вещества или различни заболявания. Лечението е предизвикателство и предишни терапии демонстрират ниска ефективност или имат странични ефекти.

2. Alopecia Areata - рядко автоимунно заболяване, което причинява плешивост на отделни участъци.

И при двата вида алопеция, A-PRP е доказано ефективна когато :

• Androgenic Alopecia : Мъже и жени, в ранен до среден стадий на косопад - I до V степен по скалата на Норууд (от VI до VII A-PRP се използва за подпомагане оцеляването на космените присадки).

• Alopecia Areata : Мъже и жени, показват отлични резултати в повечето случаи

Плазмотерапия (Platelet Rich Plasma - PRP) е революционно ново лечение с приложение и в денталната медицина, което стимулира заздравяването на твърдите и меки тъкани и значително облекчава болката.

Инжектирането на богата на тромбоцити плазма в и около желаното място мигновено инициира процеса на клетъчно обновяване., като се гарантира пълна биологична съвместимост, липса на алергична реакция, имуногенен отговор или отхвърляне. Цел – да се постигне не само премахване на пародонталното възпаление, да започне процес на естествено възобновяване на цвят, форма и структура на венците, но и да се предотврати резорбцията на костната тъкан.

Приложение на богатата на тромбоцити плазма в стоматологията:

Въведена в тъканите, тромбоцитната плазма и съдържащите се в нея фактори на растежа, предизвиква неоваскуларизация, нормализира хемодинамиката, тъканното дишане, обмяна на веществата. Същевременно е налице процес на формиране на нова кост, матрица от колаген и активиране на локалния имунитет.

ДЕНТАЛНИ ИНДИКАЦИИ 

 • Третиране на зъбна алвеола след екстракция на зъб, за да се благоприятства костната реконструкция
 • В денталната имплантология 
 • Третиране на гингивални проблеми (гингивит, локализиран периодонтит, генерализиран пародонтит (1,2,3 степен)
 • Реконструкция на челюстната кост

Какво да очаквате като ефект от терапията с богата на тромбоцити плазма:

 • Преустановяване на кървенето
 • Предотвратяване на периодонтални заболявания
 • Намаляване подвижността на зъбите
 • Облекчаване на болката
 • Премахване на лош дъх
 • Възстановяване на физиологичен цвят и анатомична форма на венците
 • Намаляване на риска от отхвърляне на импланти
 • Възстановяване на нормалната структура на челюстната кост

Контузии, сухожилия и мускули

Терапията с автоложна плазма, богата на тромбоцити (A-PRP) е обещаващо решение за ускоряване на заздравяването на сухожилия и остеоартрит по естествен път, без да се подлага пациента на значителен риск. Мисията е да се комбинира съвременната технология с естествената способност на тялото да се лекува.

В зависимост от индивидуалното състояние на пациента, може да се приложат от 1 до 3 инжекции. 

Остеоартрит

Изследване, публикувано през април 2014г., показва че вътреставните инжекции с A-PRP®  при лечение на симптомите на ранен остеоартрит, показват значително намаляване на болката и подобрение на фунциите след 12 месеца, което може да бъде подобрено допълнително за 18 месеца при ежегодно повтаряне на лечението.1
1. Gobbi A, et al. Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc 2014 Apr 20.

CellularMatrix сега стимулира синергичното действие за третиране на остеоартрит като подобрява мобилността и намалява болката, използвайки комбиниранация от биологична стимулация и противовъзпалителното действие на A-PRP®

Възстановяване на костите

Биологичните компоненти, извлечени от Костния мозък – Растежните фактори – Изграждане на скеле за костен растеж, са отлично решение при лечението на посттравматични и дегенеративни случаи. Костният мозък е познат като богат на хетерогенна популация от зрели и плурипотентни стволови клетки (BMC’s: Bone Marrow Stem Cells).

В комбинация с Автоложен тромбинов серум (ATS) за формиране на автоложно биологично лепило, се използва за интеграция на протезни импланти, био интеграция и костна реконструкция.  

Възстановяване на хрущял

Микросредата на костния мозък, или медуларна строма, доставя допълнително различни незрели клетки като мезенхималните стволови (които са прекурсори на скелетномускулните клетки), пре-адипоцити, ендотелни клетки и т.н. в допълнение към добре познатите кръвни клетки (хемопоетични стволови клетки, HSCs).  Много проучвания показват участието на стволови клетки, извлечени от костен мозък за тъканна регенерация в различни клинични области. 

Автоложният клетъчен концентрат, получен от костен мозък чрез RegenKit Extracell BMC, , може да бъде влят директно в течна форма в третирания участък или да бъде използван за направата на различни типове биологични платформи (мембрани, тромбоцитен гел, автоложен тъканен графт или алографти).

Локалното приложение на плазма, богата на тромбоцити, получена от кръвта на пациента, има за цел да задейства процеса на заздравяване при трудно зарастващи хронични рани, да увеличи скоростта на зарастването и да намали болката. PRP също така притежава бактерицидни свойства, което позволява да бъде използван и за превенция от инфектиране след хирургическа намеса или третиране на инфектирана рана. 

Прилагането на автоложна плазма, богата на тромбоцити (A-PRP®) под формата на гел, е особено ефективно при третирането на трудно зарастващи рани (невропатични, варикозни и декубитални язви), като задейства лечебния процес, дори при хронични неподатливи на лечение рани. Намалява болката и възпалението и съкращава болничния престой.  

 • Диабетно стъпало
  ·         Варикозна язва
  ·         Декубитални рани

Сърдечно-съдова хирургия

При  кардиоторакалната хирургия, усложненията от хирургични рани се свързвват с високи разходи, заболеваемост и смъртност.

Основните клинични приложения на гелът, получен от PRP, целят подобряване заздравяването на рани, увеличавайки наличността на растежни фактори, които участват в миграцията и пролиферацията на клетки в засегнатото място. 

Въпреки че има малко научни изследвания относно предимствата на PRP – гела, като анти-инфекциозна мярка, теоретичната основа за намаляване на инфекциите е неоспорима и включва подобрено зарастване на рани, чрез освобождаване на растежни фасктори от тромбоцитите, антимикробно действие на остатъчните бели кръвни клетки и освобождаването на антимикробни пептиди от самите тромбоцити.  

Реконструктиван хирургия

Много процедури се извършват, за да се поправят дефекти на меките тъкани, в резултат на травматично увреждане, резекция на тумор или вродени дефекти.Основната цел на тъканното инженерство е да се регенерират здрави тъкани или органи за нуждаещ се пациент, елиминирайки нуждата от трансплантация на тъкани или органи, механични устройства и имунологично отхвърляне, които често са от основно значение за пациентите, получаващи донорски тъкани.

Автоложната плазма, богата на тромбоцити (A-PRP) индуцира регенерацията на раната и възстановяването на тъканта чрез клетъчна пролиферация и диференциация, насърчава заздравяването на тъканта и също  така действа като автоложно скеле. 

Изгаряния

Тромбоцитите имат основна роля при лечението на рани, чрез образуването на тромбоцитни съсиреци и освобождаване на много растежни фактори, които играят важна роля при тъканната регенерация.

Автоложната плазма, богата на тромбоцити (A-PRP®) съдържа важен резерв от растежни фактори, така че е добър терапевтичен подход за лечение на травми.

Тромбоцитният концентрат се разпръсква върху раната, преди покриването с неутрална превръзка.

Какво представлява терапията с автоложна плазма, богата на тромбоцити?

Терапията с автоложна плазма, богата на тромбоцити (A-PRP) е обещаващо решение за ускоряване на естествения оздравителен процес, без пациента да се излага на значителен риск. Философията е да се слее най-модерната технология с естествената оздравителна способност на организма. Първоначално PRP технологията е разработена преди 20 години като помощно средство при заздравяването на рани и загубата на кръв. Сега нейните предимства се прилагат в ортопедията за ускоряване оздравителния процес на сухожилия, хрущяли, мускули, кости, белези, корнеални язви и хронични рани. В действителност, A-PRP е широко използвана от години в Европа и САЩ за третиране на различни спортни травми. В дерматологията методът се използва за подобряване вида и състоянието на кожата на лицето, шията, деколтето, както и горната част на ръцете. Процедурата позволява да се третира и проблемната зона около очите, като се справя изключително добре с премахването на тъмните кръгове и фините бръчки. Все по-често намира приложение и в други медицински направления - стоматология, хирургия.

Как действа процедурата с A-PRP?

Използвайки собствената кръв на пациента се вземат специално извлечените тромбоцити. Тези тромбоцити освобождават субстанции, известни като “растежни фактори” което води до оздравяване на тъканите. Например, когато се порежете, естествения отговор на тялото е да привлече тромбоцити, които освобождават растежни фактори и спомагат за оздравяването. Концентрирайки тромбоцитите, ние увеличаваме освобождаването на растежни фактори, които насърчават оздравителния процес, активират ревитализацията и възстановяването на тъканите, ускоряват образуването на нови кръвоносни съдове, както и стимулират производството на колаген и еластин.

Човешкото тяло притежава забележителната способност да се самолекува и инжектирайки концентрираните тромбоцити ние благоприятстваме естествения оздравителен процес.

За третиране на остеоартрит плазмата, богата на тромбоцити се инжектира в засегнатата зона под ултразвуков контрол, за да се гарантира точността. 

Какви са предимствата от терапията с A-PRP?

Резултатите са видими от първата седмица след първата инжекция, но, за да получите най-добрите резултати по отношение качество и продължителност, Вашият лекар ще Ви предложи протокол, включващ няколко третирания.

Броят и интервалите между сесиите ще зависи от персонализиран анализ на Вашето състояние, третираните зони, начин на живот и навици. Нещо повече, тъй като процедурата се базира на използването на Вашите собствени (автоложни) тромбоцити и регенеративни способности, има естествена вариация на резултатите при отделните индивиди. Не се колебайте да помолите Вашия лекар за по-конкретна детайлна оценка на броя необходими третирания. 

Очакваните благоприятни ефекти в областта на естетичната медицина са увеличаване на кожната еластичност с изглаждане на фините линии, както и подобряване тена на кожата. Процедурата с PRP позволява също така запълване на по-дълбоки бръчки, каквито са назолабиалните или третиране на тъмни кръгове.

При ортопедични проблеми, пациентите могат да очакват да видят значително подобрение на симптомите; елиминиране на нуждата от по-традиционни лечения като лекарства, кортизонови инжекции или хирургия; и драстично възвръщане на функционалността на ставата.

Колко скоро мога да се върна към регулярната си физическа активност?

Една седмица след терапията, избягвайте UV лъчи и продължително излагане на слънце или топлина (като сауни). За ортопедични проблеми тази терапия не е “бързо решение” и е предназначена за насърчаване на дългосрочното оздравяване, процесът на A-PRP изисква време и рехабилитация. При пациентите, които прилагат курс на физиотерапия има вероятност да видите най-голямо подобрение в засегнатата зона. A-PRP ускорява и скъсява възстановителния процес при хронични травми и нови остри наранявания.

Чрез редовни посещения за проследяване Вашият лекар може да определи кога сте в състояние да възобновите регулярната си физическа активност.

Как да се подготвя за инжекция?

Интрадермални инжекции се правят на предварително почистена кожа, използвайки същите предпазни мерки като при всеки друг интрадермален филър. Чувствителната кожа може да се третира предварително, използвайки локална анестезия с крем. При ортопедичен проблем, пациентът трябва да си насрочи час при лекар, за да се определи дали A-PRP е приложим вариант за лечение. Могат да се направят ЯМР и/или ултразвук преди инжектиране, за да се гарантира правилната диагноза и да се изключи всякакво състояние, третирано най-добре хирургично.

Инжектирането на A-PRP обикновено отнема един час и се извършва в амбулаторна обстановка. Не приемайте противовъзпалителни една седмица преди или след инжекцията, тъй като това може да ограничи ползите от терапията.

В зависимост от състоянието на пациента, може да е необходима серия от 1-3 процедури.

Как да се грижа за инжектираното място след терапията?

Първоначално процедурата може да предизвика известна локализирана болезненост и дискомфорт. Прилагането на лед значително би облекчило тези преходни усещания.Ако е третирана става, препоръчително е пациентът да уговори някого да го закара вкъщи след процедурата. При необходимост може да се приложи лед и повдигане на крайника. След една седмица пациентът може да започне рехабилитационна програма с физиотерапия. Винаги осведомявайте Вашия лекар ако имате анамнеза за лекарствена алергия или алергия към някакви други вещества.

Какви са значителните странични ефекти?

Въпреки, че са изключително редки, рисковете включват следните признаци /симптоми, свързани с инжектирането: болка, възпаление, липса на облекчаване на симптомите, влошаване на симптомите, образуване на съсирек, засягане на нерв, обезцветяване на кожата, калцификация, белези, загуба на мазнини в засегнатата област и алергична реакция.

След инжектиране, ако получите някоя от изброените по-горе странични реакции, моля, свържете се с Вашия лекар.

ИЗТЕГЛЕТЕ БРОШУРА

Информация за продукта

Безплатна консултация

Изберете следващата стъпка

en_GB